Donosimo pregled svih relevantnih informacija vezano uz skijašku sezonu 2020/2021 na jednom mjestu!!

U neveri informacija u kojoj smo se našli posljednjih tjedana mi smo se odlučili za malo drugačiji pristup – nećemo objavljivati vijesti kako iskaču po raznim portalima, već ćemo usporiti malo pa objaviti informacije kada su provjerene, odnosno markirati posebno vijesti koje dolaze iz ne-služenih izvora.

Niže donosimo pregled bitnih informacija po aktualnim temama:

ZIMSKI PRAZNICI

Zimski odmor za učenike počinje 24. prosinca 2020. godine i traje do 15. siječnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 18. siječnja 2021. godine. Ova je informacija postala službenom prošli petak 4.12.2020.  (Dana 27.11.2020. nadležno ministarstvo stavilo je prijedlog na e-savjetovanje, a rasprava je okončana u petak 4.12. )

KARANTENA PO POVRATKU IZ INOZEMSTVA

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 30.11.2020. od 1. do 15. prosinca obavezan je test za sve osobe koje se vraćaju sa teritorija unutar i van EU koja su u tzv. Crvenoj zoni (a to su trenutno sve zemlje koje su tradicionalno destinacije naših skijaša). Test se može obaviti bilo u inozemstvu (ne stariji od 48h), bilo po povratku u Hrvatsku.

ŠTO AKO SAM VEĆ PREBOLIO/LA COVID19?

Gore navedena odluka nije jasno korelirana sa odlukom o kriterijima za testiranje na SARS-CoV-2 i prekid izolacije i karantene koju je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2. studenog 2020. Naime, prema toj, koliko nam je poznato i dalje važećoj odluci testovima (i sukladno tomu i karanteni) ne podliježu osobe koje su unutar posljednja 3 mjeseca preboljele SARS-CoV-2. Telefonskim pozivom prema Hzzjz-u dobili smo informaciju da osobe koje imaju dokaz da su preboljele SARS-CoV-2 (pozitivan PCR-test ne stariji od mjesec + 10 dana) zaista i ne moraju u karantenu po povratku iz inozemstva uz napomenu kako je poželjno imati i potvrdu liječnika opće prakse o preboljenju. Upitom prema liječniku opće prakse dobili smo suprotnu informaciju prema kojoj navedena odredba ne vrijedi za putnike u razdoblju od 1. do 15.12.2020. Stoga ovu informaciju tek treba službeno potvrditi.

Ukoliko baratate služenim informacijama vezano uz ovu ili bilo koju odluku koja utječe na putovanje skijaša molimo da nam se javite na [email protected] kako bismo prenijeli informaciju svim zainteresiranim skijašima.

ITALIJA

U Italiji se skijališta neće otvarati do 7.1.2021., a do 15.1.2021. će restorani i kafići raditi od 5 do 18h. Hoteli i njihovi restorani radit će normalno uz ograničenja broja ljudi za stolom. Do istog datuma uvodi se i zabrana kretanja od 22 do 5h.

AUSTRIJA

Austrija također zatvara skijališta do 24. prosinca 2020. kada će se otvoriti samo za Austrijance. Hoteli i restorani biti će zatvoreni do 7. siječnja 2021.

FRANCUSKA

U Francuskoj je na snazi postepeno ukidanje lockdowna u 3 etape:

  1. etapa je započela u subotu, 28. studenog 2020, kojom je Francuzima dozvoljena šetnja do 20 km od mjesta stanovanja i u trajanju do 3 sata. Na snazi ostaje i ograničenje kretanja unutar zemlje (potreban certifikat) i zabrana putovanja sa izuzetkom onih neophodnih (posao, medicinski razlozi…).
  2. etapa će početi 15. prosinca 2020, i samo ako se postignu zdravstveni ciljevi (manje od 5000 zaraženih dnevno), mogla bi označiti kraj lockdowna. U tom slučaju, od 15. 12. neće biti potreban certifikat za putovanja koja će biti moguća kako unutar zemlje tako i u inozemstvo. Policijski sat će važiti i dalje (zabrana izlaska u vremenu između 21h00-07h00) s izuzetkom za 24.12. i 31.12. Ski-centri mogu otvoriti za Božićne praznike ali svi javni objekti i sve žičare ostaju zatvoreni, što znači da je moguće provesti Božićne praznike na planini u ski-centru ali bez skijanja, ni alpskog ni nordijskog.
  3. etapa od 20. siječnja 2021. će omogućiti potpuno otvaranje skijališta ukoliko do tada budu zadovoljeni kriteriji njihovih epidemioloških službi.

SLOVENIJA

Slovenska Vlada je prema pisanjima slovenskih medija prihvatila prijedlog ministarstva zdravstva prema kojem će se skijališta otvoriti ukoliko Slovenija uđe u narančastu zonu, odnosno ako dnevni broj zaraženih i dnevni broj hospitaliziranih padne ispod 1000.

SKIGURU PROGRAMI ŠKOLE SKIJANJA I ARANŽAMANI

Sukladno gore navedenom otkazujemo aranžmane otvaranja na Kronplatzu te sve aranžamne u Italiji i Francuskoj u prvom tjednu siječnja. Zimovanje na Rogli i Andalo 9.-16.1.2021. i dalje su u igri. Škole skijanja na Platku ćemo zasigurno imati, ali ćemo termine objaviti tek kada budemo imali pouzdane informacije od Stožera i Platka te naravno konačne informacije vezano uz praznike.

Pratite nas na facebooku i blogu i javite nam se na mail [email protected] ako raspolažete informacijama koje mogu biti od koristi našoj skijaškoj zajednici.

Volim skijanje!!

SkiGuru Tim